U bent niet ingelogd inloggen of aanmelden.
mijn biedingen - 0 - of favorieten - 0 -

Resultaten

Resultaten

veiling / 6 juni 2016. / 500-529 Manuscripten
[500] [501] [502]
kavel: 500 verkocht € 220,00

[WO I] Kindertekenboek van Gérard Steenbeke

Convoluut van 6 samengebonden tekenschriftjes, (40);(12);(14);(24);(16);(26) p., met diverse tekeningen in potlood/pen en kleurkrijt, eerste schriftje met adres van Steenbeke Rue de la Station, Tronchiennes (Dongen), hier en daar gedateerd (1915-1917), eenvoudig contemporain samengebonden met behoud van omslagen tussen twee stukjes karton met strook linnen als rug, 4to formaat.
Inhoud los(gaand) en hier en daar kleine defecten.

Een ontroerend tekenboek waarin de jonge scholier Steenbeke op speelse en juist daardoor indringende wijze laat zien ooggetuige te zijn geweest van één van de gruwelijkste oorlogen uit de geschiedenis. Een terugkerend thema is de trein, niet vreemd gezien het adres van de jongen. Een flink deel van de tekeningen (bijvoorbeeld vrijwel het gehele laatste schriftje) beeldt geometrische vormen uit.

Het eerste schriftje ("Cahiers cartographique") bestaat geheel uit gekleurde kaarten van België en de overige Europese landen, Belgische provincies (w.o. Congo), de wereld en de continenten, met een bladwijzer op de binnenzijde van het achteromslag. Hier en daar zijn ingeplakte "scraps" van soldaten in uniform ingeplakt. De daaropvolgende 4 schriftjes (alle met gedrukte titel "Cahier de dessin") zijn meer op de oorlog gericht, met in het tweede cahier opvallende illustraties zoals een dubbelpagina tekening van "De stoomwagen over de brug" en een "Nachtelijken aanval op het vijandelijk vliegplein". In het vierde schrift is een fantastisch, geïllustreerd verhaal opgenomen getiteld "Het bed van mijnheer Vindingrijk", over diens laatste uitvinding, een bed op wieltjes "om heel de wereld rond te reizen zonder mijn bed te verlaten". Maar ook in dit schrift afbeeldingen van "Kapitein Bolke de beroemde Deutsche Vlieger", "Engelsche soldaten in de woestijn van Afrika", "De Duitsche vliegtuigen in België", een geweldige afbeelding van een zeppelin, en een soldaat te voet met tekstballon "Ik ben er byna". In het vijfde schrift is een gedetailleerde dubbelpagina tekening te zien gedateerd "3 augustus 1917" en getiteld "De Duitsche hulptroepen [een militaire transporttrein] worden door de vijandelijke vliegers aangevallen". Tevens in dit schriftje potloodtekeningen van een "Duitse aanval op Engeland" (waarbij een onderzeeër met dieptebommen wordt bestookt) en de "Engelsche overval bij Cambrai einde November" (met vogelvluchtperspectief van een strijdtoneel met tanks, infanterie en artillerie).
  Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS