U bent niet ingelogd inloggen of aanmelden.
mijn biedingen - 0 - of favorieten - 0 -

Resultaten

Resultaten

veiling / 6 juni 2016. / 500-529 Manuscripten
[504] [505] [507] [508] [510]
kavel: 507 verkocht € 1150,00

[Ex collectie Alkemade en Van der Schelling] "Kronyk der Fransche Koningen

van Pharamond tot Lodewijk XIII ingesloten." Manuscript uit het begin van de 17e eeuw, ca. 820 beschreven pagina's (katernen A-Z, AA-EE en AAA-ZZZ) in een zeer regelmatig handschrift, met later ingevoegde titel in manuscript met eigenaarsnaam P. van der Schelling, de eerste bladzijde van het eigenlijke manuscript met eigenaarsnaam C. V. Alkemade, gebonden in contemporain halfperkament met resten van letterdruk titel op voorplat en manuscript titel op de rug, 4to formaat.
Hier en daar met kleine defecten (bijv. watervlek in de laatste paar katernen) en wat gebruikssporen en slijtage.

Provenance: In het manuscript zijn geen aanwijzingen te vinden wie de schrijver was of zou kunnen zijn. Het manuscript komt uit de beroemde verzameling van Van Alkemade en Van der Schelling. Pieter van der Schelling (1691-1751) was een Nederlandse verzamelaar en onderzoeker van oudheden, die samenwerkte met zijn schoonvader Cornelis van Alkemade, eveneens verzamelaar van oudheden. Na de dood van Cornelis in 1737 zette Pieter diens werk voort. Voor alle projecten, waarmee Cornelis zich bezighield, leverde Pieter aantekeningen. Cornelis (of Kornelis) van Alkemade (1654-1737) was een Nederlandse geschiedschrijver en een gepassioneerd verzamelaar van oudheden, zowel van munten als van oude manuscripten. Door zijn vele publicaties verwierf Van Alkemade in zijn tijd een groot gezag als kenner van oudheden. Zie uitgebreid over Van der Schelling: https://nl.wikipedia.org/wiki/Pieter_van_der_Schelling. En over Cornelis van Alkemade: https://nl.wikipedia.org/wiki/Cornelis_van_Alkemade. De manuscripten van het duo werden na de dood van Van der Schelling in 1751 geveild, wellicht is ons manuscript in de uiterst zeldzame catalogus van die veiling terug te vinden.

Verdere provenance (via online beschikbare catalogi): Veilingcatalogus van de fameuze verzameling van Jacob Koning, 1828, p. 108, nr. 54 (in de rubriek handschriften in quarto): "Kronyk der Fransche Koningen, van Pharamond tot Lodewijk XIII. Op papier geschreven. Gekomen uit de bibliotheek van Alkemade en van der Schelling." Catalogus van de manuscriptenverzameling van vader en zoon D.C. van Voorst en J.J. van Voorst, 1859, veiling in 1860, nr. 346. Tevens een later, niet geïdentificeerd veilingstrookje op binnenzijde schutblad.

Een oude aantekening op het vrije schutblad noemt een paar hiaten in het manuscript, tussen Lodewijk IX en Philippe van Valois en tussen Karel VII en Lodewijk XIII. Op die plekken zijn blanco katernen ingebonden. Het manuscript somt 53 Franse koningen op, van het jaar 420 (Pharamond) tot ongeveer 1603 (Lodewijk XIII). Het is opgedeeld in drie groepen volgens de stammen der Franse koningen, de "Merouijns" (tot het jaar 750, blad 74), de "Carolissche" (jaar 741-988, blad 75-139) en de "Capets" (jaar 988-"tot op het tegenwoordige iaer Duysend seshonderd en [niet ingevuld]", overige manuscript).
  Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS