U bent niet ingelogd inloggen of aanmelden.
mijn biedingen - 0 - of favorieten - 0 -

Resultaten

Resultaten

veiling / 6 juni 2016. / 500-529 Manuscripten
[507] [508] [510] [511] [512]
kavel: 510 verkocht € 350,00

[Nicolaas Kroese] Archiefje uit de collectie van Henk Meier,

voornamelijk bestaande uit tientallen (bundels) typoscript brieven, telegrammen en artikelen van Nicolaas Kroese, inclusief duplicaten, vaak meerdere pagina's lang, deels met aantekeningen in pen, bijna alle met naam en adres van Kroese en deels ook in pen gesigneerd, in kartonnen mapje.
Zie uitgebreid over de wonderlijke figuur Nicolaas Kroese (1905-1971): https://nl.wikipedia.org/wiki/Nicolaas_Kroese. Kroese was horeca-ondernemer en deskundoloog, die in de ban raakte van "de vijfde kracht", kabbalistiek en andere pseudowetenschappen. Hij wilde het wereldvoedselprobleem oplossen en streefde naar wereldvrede, waarvoor hij correspondeerde met wereldleiders en wetenschappers. Hij vroeg zelfs patenten aan voor zijn 'ontdekkingen', zoals de herontdekking van de Joodse en Griekse ideaallichtstructuren. Dit archief getuigt van de correspondentie en ideeën van Kroese.

Bevat brieven aan: de redacties van Excerpta Medica (1960), Het Vrije Volk (1964) en Ratio (tevens met origineel getekend ontwerp van de voorkant van de uitgave januari 1965 van Ratio); Koningin Juliana (gedateerd 1964/1645, over "alles-vernieuwende messiaanse vredes-wereldwiskund" en de noodzaak van het opheffen van de vervloeking van de "koningsmens" en "messias" Spinoza); Prinses Beatrix (1964); Jan Vrijman (1964, over Vrijman's artikel in de Haagse Post in 1958 met als slot "Is hij gek of geniaal?" Na 7 jaar nadenken is Kroese eruit: hij is toch geniaal, "maar door middel van het zienerschap van de nieuwe waarheid"); De Nederlandse regering (gedateerd in pen 1964, typoscript van een lang telegram over de nieuwe alles-vernieuwende wiskunde als completering van het werk van prins Maurits, Frederik Hendrik, Simon Stevin, Christiaan Huygens, Descartes, Spinoza, Erasmus, Rembrandt (...) Teilhard de Chardin); Koninklijke Academie van Wetenschappen (meerdere); Technische Hogeschool Delft; Tropeninstituut; Raad van Ministers, leden Staten Generaal en 8 organisaties (1960, over Hyperfysica); Tweede kamerleden P.v.d.A.; Deutsche Kranken-Versicherungs A.G.; Minister van Cultuur Marga Klompé ("Wereldbevrijdingsdag" 1968); voorzitter van de Tweede Kamer Van Thiel (over een interview met Mulish betreffende zijn boek 'Het woord bij de daad'); Minister van OKW Bot; de Liberaal Joodse Gemeente; Max Euwe en H.J.W. Becht (over het "nieuwe Jeruzalem" Amsterdam dat op 14 maart 1964 de nieuwe Messiaanse harmonische wereldwiskunde ontving van God); Professor Delfgauw.

Bevat tevens typoscripten van artikelen, steevast met aangehecht de "Pinksterboodschap 1963" over de bio-geometrische aarde. Onderwerpen: De nieuwe Joodse harmonieleer der priemgetallen; Rapport over metingen te Mook op 10 sept. 1954 (registratie van metingen met de Geiger-Müller-teller); Indeling stralingsziekten voor plant, dier en mens (...) veroorzaakt door micro-kosmische radio-energieën; De eigenschappen van het punt Omega; De witte Bijbel van de Wereldvrede. Tevens met een gestencild typoscript van Roel van Duyn: "De mathematische wereldrevolutie, of: wie is Klaas?" (zes A4'tjes).
  Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS