U bent niet ingelogd inloggen of aanmelden.
mijn biedingen - 0 - of favorieten - 0 -

Resultaten

Resultaten

veiling / Veiling 23 Deel IV. Schaakboeken deel II, Ephemera en Ansichtkaarten, Speelgoed, WOI & II, Erotica, Affiches, Stereofoto-en Camera, Varia / 2600-2626 Eerste & Tweede Wereldoorlog
[2600] [2601] [2602] [2603] [2604]
kavel: 2602 verkocht € 1800.00

Archief van Arthur Julius Uri Cohen m.b.t. Friedrich Weinreb, Uriël Birnbaum etc.

Uitgebreid en fascinerend persoonlijk naoorlogs archief van A.J.U. Cohen, op 11 mei 1945 oprichter van de Stichting Joodsche Jeugdzorg, de Joodsche Coordinatie Commissie Rotterdam, en secretaris van de Joodse Gemeente te Rotterdam, bestaande uit vele honderden stukken met betrekking tot deze en aanverwante organisaties en incl. stukken over Joodse begrafenisverenigingen, persoonlijke stukken, correspondentie met Joden in New York en Londen, correspondentie m.b.t. Young Israel, namenlijsten etc., maar ook met mappen m.b.t. Friedrich Weinreb en Uriel Birnbaum.
Veelomvattend en belangrijk, grotendeels ongeordend archief, handelend over de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor de Joodse gemeenschap in Nederland, waarbij A.J.U. Cohen (die hier al tijdens de oorlog illegaal mee bezig was) als sleutelfiguur kan worden beschouwd. De door Cohen opgerichte Stichting Joodsche Jeugdzorg (zie ook het vorige kavel) had als doel het herstel van leed en schade door de oorlogstijd aangedaan aan kinderen tussen zes en achttien jaar, tevens het terugbrengen van ondergedoken Joodse kinderen naar een Joods milieu en tenslotte ook het verschaffen van scholingsmogelijkheden met name in het ambachtelijke vlak. Een deel van het archief betreft correspondentie of (financieel-)administratieve stukken over de activiteiten van de stichting, de Nederlandsch Israëlitische Gemeente te Rotterdam, of over de Joodse zaak in het algemeen kort na de oorlog (inclusief gerelateerde tijdschriftnummers en ander klein drukwerk). Van de Joodsche Coördinatie Commissie springen persoonslijsten in het oog, waarop (terugkerende) Joden worden genoemd die woningen nodig hebben, met voormalige adressen en huidige noodadressen en met opmerkingen als "bezit niets meer, terug uit concentr. kamp". Van/ over de dichter en schilder Uriel Birnbaum (1894-1956) bevinden zich in het archief enkele mappen, o.a. met ca. 30 gesigneerde, getypte en handgeschreven brieven aan A.J.U. Cohen, gedateerd 1948-1950, deels handelend over Friedrich (Freek) Weinreb (1910-1988). Over Weinreb is in het archief nog een flinke hoeveelheid interessante documenten opgenomen. Weinreb was het onderwerp van de zogenoemde Weinreb-affaire rond zijn activiteiten als Duits collaborateur en vermeend Jodenhelper tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarvoor hij ook gevangen heeft gezeten. Internationale bekendheid geniet Weinreb op het gebied van de Joodse mystiek en bijbelinterpretatie. Vanaf de publicatie van zijn boek De Bijbel als Schepping in 1963 legde hij zich meer en meer op dit onderwerp toe. In het archief vinden we persoonlijke brieven van Weinreb, uitgebreide steunbetuigingen, ontlastende verklaringen, een verzoekschrift om Weinreb in de gevangenis te mogen bezoeken, correspondentie, nieuwsartikelen m.b.t. de rechtszaak etc.
  Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS