U bent niet ingelogd inloggen of aanmelden.
mijn biedingen - 0 - of favorieten - 0 -

Resultaten

Resultaten

veiling / Veiling 24, deel III. Fotografie, Sport, Schaakboeken, Ansichtkaarten, Erotica, Varia, Antiek / 2520-2527 Tweede Wereldoorlog
[2522] [2523] [2524] [2525] [2526]
kavel: 2524 verkocht € 70.00

Oorlogsarchief Kanis & Gunnink

Stoomkoffiebranderij en Theehandel Kanis & Gunnink. Archief met ca. 80 berichten/mededelingen en bonnen m.b.t. de oorlogsschaarste en distributie van te leveren en ontvangen goederen.
*Uiterst interessant archiefje met berichtgeving als "Zoo juist ontvingen wij bericht uit Den Haag dat alle bereiden en afleveren van Koffiesurrogaat verboden is. Tot onze spijt kunnen wij dus Uw order op "Bono" momenteel niet uitvoeren (..)" en "Kampen, 16 October 1944. Levering van Koffiesurrogaat. Tot onze spijt moeten wij U mededeelen, dat in tegenstelling met de verwachting de levering op de komende toewijzingen voor koffie-surrogaat niet volledig zal kunnen geschieden. De omstandigheid, dat opnieuw door de Duitsche weermacht op een groot gedeelte van onzen voorraad beslag is gelegd, terwijl de aanvoer van nieuwe grondstoffen op groote moeilijkheden stuit, dwingt ons een zeer scherpe rantsoeneering toe te passen (...)".
De tekorten houden na de oorlog nog enkele jaren aan. Bijgevoegd een bericht van 17 december 1948: "Eindelijk! Thee is vrij". Koffie op rantsoen zou nog tot 1951 duren.
(ca. 80 totaal)
  Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS