U bent niet ingelogd inloggen of aanmelden.
mijn biedingen - 0 - of favorieten - 1 -

Resultaten

Resultaten

veiling / 21 oktober 2014 / 93-110 Amsterdam
[96] [97] [98] [99] [101]
kavel: 98 verkocht € 200.00

[Schouwburg] Theoretische lessen over de gesticulatie en mimiek

gegeven aan de Kweekelingen van het Fonds ter Opleiding en Onderrigting van Tooneel-Kunstenaars aan den Stads Schouwburg te Amsterdam; door J. Jelgerhuis, Rz. Acteur, en lid van het fonds aan voornoemde schouwburg, en van de Koninklijke Academie der Beeldende Kunsten aldaar. Amsterdam, P. Meyer Warnars, (1827-1830), 2 delen, (4),114,(2 blanco); 117-314,(4) p., 93 platen (tot plaat 42 gegraveerd, daarna litho's), contemporain uniform verguld groen marokijn, alle sneden verguld, oblong 4to.
Ruggen verkleurd; een beginkatern van de tweede band loslatend. Pagina's 297-304 (37ste les) ontbreken of worden overgeslagen, wij konden dit niet verifiëren omdat de online gedigitaliseerde exemplaren (KB en bibliotheek Gent) beide maar 184 pagina's en de bijbehorende platen hebben.

Zeer zeldzaam Amsterdams toneelhandboek met 37 (van 38) lessen verschenen in 6 afleveringen, voor toneelspelers uit de Biedermeier-tijd. De twee banden zijn van zeer ongelijke dikte, maar toch is dit niet onlogisch: de tweede band begint met de dertiende les, deze les is de eerste van het "Tweede [en laatste] Gedeelte der Cursus". De auteur legt in een "Narigt" (achter p. 314) enkele zaken nader uit: "Ik heb veel aan deze uitgave ter liefde voor de kunst opgeofferd, de kosten daar mede gepaard, zijn zoo groot, dat indien ik niet zelve de Plaatjes had geteekend, van de uitgave niets had kunnen worden; aanvanglijk zijn dezelve in koper geëtst, maar de tijd daaraan besteed werd te groot en men verloor daar aan te veel, ik zag naar middelen uit om die in steendruk te vervolgen, dat ging spoediger. Echter moest ik voor dringender bezigheden dit vaak laten liggen. Van daar de trage gang, welke heeft plaats gehad." De lijst van inteekenaren die daarop volgt is bijna meelijwekkend kort, maar het moet een troost zijn geweest dat Koning Willem I tien exemplaren bestelde.
  Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS 

Bekijk favorieten