U bent niet ingelogd inloggen of aanmelden.
mijn biedingen - 0 - of favorieten - 0 -

Aankomende Veiling - open voor biedingen -

Resultaten

Resultaten

veiling / 1 december 2015 / 500-516 Manuscripten
[500] [501] [502] [503]
kavel: 501 verkocht € 400.00

[Album Amicorum. Leiden] "Theelust 1797"

Album amicorum van het Leidse vriendengezelschap "Theelust", met inleiding (2 pp.) door J.C.V.D.K. [= J.C. van de Kasteele] ondertekend door 9 leden van het genootschap, met 23 geschreven bijdragen in pen en ca. 80 onbeschreven bladen, fraai gebonden door de "Paupers Orphanage Bindery" (Leiden, 1787-1808) in contemporain verguld rood marokijn met titel en jaartal op voorplat, alle sneden verguld, oblong 8vo (10 x 16,5 cm.).
Voor de band: zie Storm van Leeuwen, Dutch decorated bookbinding in the eighteenth century, deel IIA, p. 382-387. Fraai en bijzonder albumpje, waarbij uit de bijdragen blijkt dat het vriendengenootschap (studenten waarschijnlijk) "Theelust" in Leiden gezeteld moet zijn geweest. De leden van het gezelschap waren W.R. Schultens, W.B. (Willem Boudewijn?) Donker Curtius [zie ook het volgende lot!], C. Vollenhoven, J.C. van de Kasteele, C.A.J. Wijckerheld Bisdom, G. (Gerrit?) Hollaer van Gote, J.H. Beelaerts, H. Wassenbergh en J. (Jacobus?) Douw Loke.

De inleiding en alle bijdragen bezingen de thee: "O gij, die 't eerst de Thee van 't Indiaansche strand naar 't ander eind der aard, naar 't kiesche Nederland gevoerd hebt, dat uw schim steeds in ons midden waare en deze vriendenkring behoede voor gevaaren!" (eerste van 4 coupletten van de inleiding). De inleiding bevat ook een vloek voor mensen die thee verachten. De bijdragen (in het Nederlands en Frans, deels gedateerd Leiden 1798) zijn ondertekend met de namen De Wind, G.D. en N.G. Wijckerheld Bisdom, N.J.A.C. Hoffmann, J.K.H., J.F. van der Meersch, P.J. de Fremery, A. Jonckers, P. Verhagen Metman, H. Haakman (student medicijnen die in zijn bijdrage de thee boven de wijn plaatst), C.A. Leemans, P. Pous, Jean berens de Wilde, C.G. Boers, J.F. Klinkhamer, Daniel Ratelband, J.G.G. Hegmann en J.G. Charlier.
  Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS