U bent niet ingelogd inloggen of aanmelden.
mijn biedingen - 0 - of favorieten - 0 -

Resultaten

Resultaten

veiling / 2 december 2015 / 1250-1280 Collectie Jan Vrijman
[1250] [1251] [1252]
kavel: 1250 verkocht € 400.00

[Bart Huges] "Homo sapiens correctus"

(The Mechanism of brain Blood Volume). (Amsterdam, 1964), publicatie in de vorm van een rol, 280 x 44,5 cm., met Engelse tekst die 10 illustraties omringt, titel in rode viltstift, de illustraties handgekleurd in viltstift en met arcering in rode en blauwe pen, met onderaan de signatuur "Amsterdam, Bart Huges" en de opmerking "Made in prison. Copy rights fl.100.000,-".
Dit exemplaar heeft aan de muur gehangen met punaises: vergeeld, met watervlekken, gaatjes en kleine scheurtjes (deels met plakband gedicht).

Zeer zeldzame publicatie, waarbij ons exemplaar sterk de uitstraling van een proefdruk of zelfs een unicum heeft. Er bestaat een Nederlandse en een Engelse editie. In de beschrijving van een Nederlands exemplaar dat online wordt aangeboden wordt vermeld dat de Engelse editie uit verschillende stukken bestaat, ons exemplaar is echter één rol, bijna van het formaat van de Nederlandse editie (iets breder en iets korter).

In de tekst stelt Huges (toen nog student medicijnen) dat trepanatie - een gaatje boren in de schedel - een gunstig (lees: geestverruimend) effect op de hersenen zou hebben door een betere balans van de lichaamsvloeistoffen in hersenen en ruggemerg. Hij meende dat door zo'n operatie de evolutionair negatieve gevolgen van het recht overeind lopen zouden worden verlicht. Hij werd daarbij geïnspireerd door sommige Afrikaanse stammen. Op 6 januari 1965 boorde hij zelf een gat in zijn voorhoofd, waarmee hij op slag beroemd werd. Zie verder over Huges en zijn experiment: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bart_Huges.
  Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS