U bent niet ingelogd inloggen of aanmelden.
mijn biedingen - 0 - of favorieten - 0 -

Huidige Veiling - gesloten voor biedingen -

Resultaten

Resultaten

veiling / 16 mei 2017 / 120 Boekenbunker
kavel: 120 verkocht € 53000.00

Bunker met 30.000 boeken

Bunker gebouwd voor de Bescherming Bevolking, Kring Groningen-c, uit de tweede bouwperiode 1961-1970, adres Takenslaan 3 te Appingedam, met 11 ondergrondse ruimtes en gangen. Totale oppervlakte is ca. 500 vierkante meter, nu in gebruik als opslagplaats voor ca. 30.000 boeken die onderdeel uitmaken van dit lot. Het perceel is, inclusief de grond er omheen, 7 are en 99 centiare groot.
Naast haar bevolkingsbeschermingsfunctie diende de bunker ooit als o.a. vergaderzaal voor de gemeente Appingedam. Na het einde van de Koude Oorlog verdween de noodzaak van deze bunkers. Zij werd gegund aan het plaatselijke museum, die haar een tijd lang als museumdepot gebruikte. Uiteindelijk werd de BB-bunker door het museum verkocht aan Peter de Vos. Vol efficiënt opgerichte houten en metalen stellingkasten – enkele honderden strekkende meters – bleef ze een ideaal depot, maar nu voor de verzamelaar en antiquaar. Twee ruimtes aan de linkerzijde verraden echter de oorsprong van de bunker. Er staat een grote inbouw-diesel motor van DAF, een aggregaat en een draaistroomgenerator en zelfs 3 fietsen waarmee je energie kunt genereren, voor het geval dat. In de eerste kamer is een wandschildering aanwezig met humoristische voorstelling van BB-ers die mensen redden uit een brandend huis. Daarnaast is er een Bruynzeel-keuken en een invalidenlift. Met geheel eigen visie heeft de Vos deze bunker ingericht tot een overzichtelijke opslagruimte. Hij specialiseerde zich in het 20ste-eeuwse boek en bezat een imposante collectie kinderboeken, pulp, tijdschriften en strips, waar we in eerdere veilingen reeds het een en ander van mochten veilen.
In de bunkercollectie, die deels bestaat uit privé-bezit en deels bestemd was voor de handel, zijn twee kamers ingericht met 20ste-eeuwse kinderboeken (waaronder enkele honderden titels van Karl May) en een kamer met pulp/detectives en science fiction. Interieur, stellingen en de boeken zijn bij de koop inbegrepen.

*Er gelden voor de veiling van deze bunker bijzondere voorwaarden die vanaf 1 mei zijn in te zien op onze website of op aanvraag in gedrukte vorm. Dit lot zal niet via Invaluable live bidding worden geveild. Telefonisch meebieden op dit lot is mogelijk na overleg met het veilinghuis (minimaal 48 uur voor aanvang veiling). Kijkdag vindt plaats op zaterdag 6 mei, van 11.00-17.00 op locatie. Overige kijkmogelijkheid op afspraak.
  Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS