U bent niet ingelogd inloggen of aanmelden.
mijn biedingen - 0 - of favorieten - 0 -

Resultaten

Resultaten

veiling / 17 mei 2017 / 1000-1137 Strips
[1121] [1122] [1123] [1124] [1125]
kavel: 1123 verkocht € 200.00

[Marten Toonder] Originele inkleuring Henk Dragt

Dit gaat te ver. Marten Toonder, Bezige Bij pocket nr. 31, Amsterdam, 1983. 186, (6) pp. Compleet door Henk Dragt met de hand ingekleurd exemplaar van dit album.
Dragt begon ca. 25 jaar geleden met het inkleuren van het werk van Toonder. Hij deed dit met oog voor precisie, verhaallijn en kleur. Aan een enkele pagina werkte hij vaak meer dan een uur, waarbij hij elke detail miniscuul meenam. In een briefwisseling met Toonder liet deze zijn waardering aan hem merken met de woorden "Hartelijke dank voor uw brief, met de buitengewoon interessante pagina met uw werk. U hebt er inderdaad heel veel tijd aan gegeven; u hebt alle details behandeld, en zelfs de planten op de voorgrond verschillende schakeringen groen gegeven. Het is een prestatie; vooral omdat u heel wat moeilijkheden had op te lossen. De afdruk is eigenlijk te klein, het papier is lang niet ideaal en de arceringen staan vaak de kleur in de weg. U hebt al die bezwaren met veel kleurgevoel weten op te lossen, en ik ben dan ook blij met uw goede recensie van mijn werk. Als iemand het kan beoordelen, bent u het, want u kent ieder lijntje, en daarom stel ik uw oordeel zeer op prijs." In een andere brief uit 1999 geeft Toonder aan een grote waardering voor de inkleuring van de Opvoedering-strips te hebben en een uitgave in besloten kring onbezwaarlijk te vinden. Een opmerkelijke beslissing; Toonder was bepaald niet gemakkelijk als het ging om uitgaves van zijn werk door derden. Toonder lijkt er oor naar te hebben zijn verhalen, voorzien van het inkleur-werk van Dragt, uitgegeven te zien. Tegelijkertijd blijft hij zakelijk en geeft praktische bezwaren. Een kleurendruk is duur en een oplage van enkele honderden exemplaren acht hij niet lonend. Daarnaast is een openbare uitgave niet mogelijk "omdat ik een vast contract met de Bezige Bij heb" en "zou ik dat alleen zelf kunnen doen omdat ik de tekenaar ben en de copyrights heb".

Album met kopieën van de drie brieven van Toonder aan Henk Dragt. Album met lichte tabaksgeur, in linnen herbonden met opgeplakte voorplaat.

*Over het unieke inkleuringswerk van Henk Dragt verschenen meerdere artikelen in Toondertijd, uitgave MTVC (o.a. nrs. 84, 2012 en 95, 2015).
  Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS