U bent niet ingelogd inloggen of aanmelden.
mijn biedingen - 0 - of favorieten - 0 -

Resultaten

Resultaten

veiling / Kinderboeken, Literatuur, Oude Boeken, Manuscripten, Amsterdam, Topografie en Atlassen / 750-769 Atlassen en cartografie
[750] [751] [752] [753] [754]
kavel: 752 verkocht € 340.00

[Wereldkaart. Ruscelli] "Orbis descriptio"

Gegraveerde kaart door Ruscelli, ca. 1561, 18,5 x 25,5 cm. (gegraveerde gedeelte, bladmaat 23 x 30,5 cm.), met Latijnse tekst "Universalis descriptionis nova Tabula" en gepagineerd "2" op de keerzijde van de bol met de beide Amerika's (andere helft blanco).
Goede afdruk met plaattoon, met defectjes als kleine (punaise)gaatjes in marge, kreukjes en vlekjes. Met middenvouw als uitgegeven (verstevigd op keerzijde). Shirley 110. De kaart werd voor het eerst uitgegeven in Venetië in 1561, in Ruscelli's bewerkte heruitgave van de wereldkaart van Gastaldi voor Ptolemaeus' Geographia. Hierna volgden verschillende heruitgaven. Het is de eerste wereldkaart met twee halfronden die in een atlas verscheen. Bij ons exemplaar is de kaart zichtbaar gedrukt van een grotere koperplaat waarop twee gravures waren aangebracht, daarna werd dat blad middendoor gesneden (er is dus aan de bovenzijde geen moet). Dit wijst op een vroege uitgave, vóórdat de koperplaat zelf in tweeën werd gesplitst.
  Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS