U bent niet ingelogd inloggen of aanmelden.
mijn biedingen - 0 - of favorieten - 0 -

Aankomende Veiling - open voor biedingen -

Resultaten

Resultaten

veiling / Veiling 20, deel III: Woensdag 5 december 2018. Aanvang 19.00 / 1730-1799 Fine Arts - 20ste eeuw deel II
[1736] [1737] [1738] [1739] [1740]
kavel: 1738 verkocht € 110.00

[Kwadraatbladen] 11 stuks, w.o.: (1) Wim Crouwel. New alphabet.

A possibility for the new development. Een mogelijkheid voor de nieuwe ontwikkeling (...). Hilversum, Steendrukkerij De Jong & Co., 1967, (20) p. (incl. omslag), illustraties, oorspronkelijk geniet omslag, 25 x 25 cm.
Omslag met kleine knikjes, achteromslag wat vergeeld/ licht smoezelig. Kwadraatblad. Zeer vroege poging een geschikt typografisch alfabet te maken voor computers, een schoolvoorbeeld binnen de wereld van de experimentele typografie: "Met die machine echter moeten we rekening houden willen we niet achter raken. (...) De letter is nooit met de machine mee-geëvolueerd. Deze proeve van een nieuw alfabet wil slechts een aanduiding zijn van een richting waarin mogelijk gezocht kan worden. (...). De lettertekens worden als programma's in het geheugen van een computer opgenomen. Deze vorm van raster-reproductie houdt in dat in theorie ronde en diagonale lijnen het meest geweld wordt aangedaan. Daarom is het alfabet voorlopig gebaseerd op uitsluitend horizontalen en verticalen." ("Voorstel voor een nieuw lettertype dat, meer dan de traditionele typen, geëigend is voor het zetsysteem met de kathodestraalbuis (CRT)").

(2) Timothy Epps. Alphabet. Ibid., idem, 1969, (18) p., incl. omslag, illustraties, oorspronkelijk omslag, 25 x 25 cm (Kwadraatblad). Epps borduurde voort op de weg die Crouwel was ingeslagen, en ontwikkelde een alfabet dat gebaseerd is op patroonherkenning door zowel mensen, als door machines middels een katodestraal-apparaat. En met nog 9 andere kwadraatbladen, w.o. 16 kubussen en een speelveld, ontworpen door Wim Spreeuwers met gebruikmaking van letters uit Epps' alfabet. En met nog 4 andere publicaties toegevoegd. (totaal 15)
  Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS