U bent niet ingelogd inloggen of aanmelden.
mijn biedingen - 0 - of favorieten - 0 -

Resultaten

Resultaten

veiling / Veiling 21 Deel III. Fine Arts part II, Fotografie, WOI&II, Reclame, Ansichtkaarten, Affiches, Sport, Varia / 2075-2095 Sport
[2092] [2093] [2094] [2095]
kavel: 2094 € 150 - € 300

[Voetbal. Cruyff] Proces Cruijff vs. Tirion & De Jong

Archief rechtszaak over de uitgave van het boek Johan Cruijff - de Ajacied (2003). Lot bevat o.a. dossierstukken met handgeschreven aantekeningen, het proces-verbaal, pleitnota's van beide zijden, correspondentie, etc., een uitgeknipte Telegraaf-column van Cruijff over de zaak, en het boek zelf.
*Intrigerend archief m.b.t. de zaak aangespannen door Johan Cruijff om publicatie van het boek te verbieden, omdat hij zelf al een contract voor een boek had gesloten met een andere uitgeverij. Cruijff beriep zich op het gebruik van zijn beeldmerk in de foto's van fotograaf Guus de Jong, die zelf ook veelvuldig procedeerde tegen gebruik van zijn foto's. Saillant detail: De Jong had eerder een deel van zijn Ajax-fotoarchief verkocht aan de Supportersvereniging Ajax. Nadat het kort geding in oktober 2003 uitgesteld werd, gaf Tirion in november het boek gewoon uit. Later die maand oordeelde de rechter dat publicatie van het boek niet verboden werd. De verkoop moest echter wel gestaakt worden op straffe van een dwangsom van 50 duizend euro voor elk boek dat na het vonnis zou worden verkocht, omdat het auteursrecht van een aantal gebruikte foto's inderdaad bij de SV Ajax bleek te berusten. Hiermee werd het een pyrrusoverwinning voor Cruijf en ook De Jong schoot hier weinig mee op. Uiteindelijk besliste de Hoge Raad na een bodemprocedure in 2013 dat het in 2008 uitverkochte boek toch verkocht mocht worden.
  Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS