U bent niet ingelogd inloggen of aanmelden.
mijn biedingen - 0 - of favorieten - 0 -

Resultaten

Resultaten

veiling / Veiling 22, deel I Kinderboeken, Literatuur, Oude Boeken, Manuscripten, Amsterdam, Topografie en Atlassen / 155-249 Literatuur en bibliofiele uitgaven
[157] [158] [159] [160] [161]
kavel: 159 verkocht € 420.00

W.F. Hermans

3 getypte en handgesigneerde brieven van W.F. Hermans aan D. Evers met betrekking tot hun gedeelde passie voor typemachines. 1981-82. Evers had in die tijd een grote collectie, deels verworven in de V.S. Hermans was hierover erg enthousiast. Evers wilde de typemachines echter niet zomaar van de hand doen. Uiteindelijk kwam het tot een deal via vriend Jan Brons die in luxe auto samen met zijn in luxe nerts geklede vrouw voor kwam rijden, aanbelde en enkele van de felbegeerde typemachines voor Hermans kocht om hem cadeau te doen.
Brief 1 (Parijs, 19 juli 1981): Hermans schrijft n.a.v. een kaart uit Milwaukee waarin hij zijn interesse in de schrijfmachine-collectie van Evers kenbaar maakt. "En zéker ben ik nieuwsgierig naar de machines die u, zoals u schreef, voor mij heeft meegebracht." Brief 2 (Parijs, 23 september 1981): waarin hij hem dankt voor zijn brief en over de machines schrijft. "Met mijn eigen verzameling is het treurig gesteld. D.W.Z. er is nog wel wat bij gekomen, maar niets dat ouder dan veertig jaar is. Zonder u zou ik geen hoop koesteren ooit nog zulke juwelen als een Postal, een Sun of een Pittsburg te kunnen bemachtigen". Hij noemt zichzelf een slechte verzamelaar - "dat was ik in mijn jeugd ook al, toen ik schelpen en fossielen verzamelde. Te speels, denk ik." Het gaat hem niet om de zeldzaamheid: '''t gaat om het verrichten van handenarbeid, dat me de gelegenheid geeft over allerlei dingen na te denken." Brief 3 (Parijs, 12 februari 1982): de deal. Hermans wil graag de Pittsburgh Visible, de Columbia, Postal en Sun aanschaffen en vraagt naar de prijs. Hij had graag langs willen komen om de overige te bekijken maar dat was niet gelukt, en ziet geen kans zelf te komen. "Op mijn leeftijd is mijn verzamelwoede nu ook weer niet zo razend groot dat ik alleen daarvoor de reis naar Den Haag zou ondernemen."
  Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS