U bent niet ingelogd inloggen of aanmelden.
mijn biedingen - 0 - of favorieten - 1 -

Aankomende Veiling - open voor biedingen -

Resultaten

Resultaten

veiling / Veiling 23, deel I. Kinderboeken, Literatuur, Oude Boeken, Manuscripten, Amsterdam, Topografie. / 280-324 Manuscripten
[281] [282] [283] [284] [285]
kavel: 283 € 70 - € 140

Ton van Haaren en Magda (?). Liefdesbriefwisseling februari 1944.

Twee katernen met "dagboekbrieven", het ene 12 p., gedateerd "Delft, 9 Febr. '44" t/m zondag 12 maart, de laatste ondertekend "Je Magda", het andere 20 p., gedateerd "H'lem 27 februari '44" t/m "Boskoop 30-4-44", enkele brieven ondertekend met o.a. "Dag Mag-Da-Tje, Ton" en "Je Ton", zonder omslagen, 8vo formaat.
Interessante, intieme briefwisseling. Enkele citaten van Magda: "Dit moet dus een dagboekbrief worden (...) nu vind ik het prettiger om aan jou te schrijven - elke avond, als ik zin heb, iets. Elke dag gebeurt er tegenwoordig iets. Vandaag schreef ik mijn officiële sollicitatie aan de K.L.M. (...) en Niek was bij ons. Nico, aan wie ik 2, 3 jaar lang m'n gedachten en verlangens wijdde. (...) Maar Ton, al die dingen raken me slechts aan de oppervlakte, terwijl ik ze beleef, is er een Magda diep in me, die vraagt: "Luister naar me". Maar deze hele dag was er niemand die naar me luisterde, en ook was er geen stem, die tot hààr sprak. Ton, in je laatste brief waren een paar regels, o.a. deze: "Ik vind het overigens buitengewoon symp. van je, dat je van me droomt, maar houd je dan ook bij dromen, en ga nu niet meer de werkelijkheid ontdekken", en aan het eind waar je zei: "Ik wil niet, dat je me schrijft" (...) Ik heb zó gelachen, telkens weer, als ik alleen was, om dat zinnetje van jou: "En waarachtig, ze had een brief in d'r handen!", het was zo'n kostelijk nuchter besluit van je dromerij - o Ton, zo heerlijk als jij dromen kunt! Je moet maar niets van mij zeggen, je fantaseert al even hard als ik, en wat zullen jou [sic] kinderen een leuke vader hebben, die de verhaaltjes zomaar uit z'n mouw schudt! (...) Zo gauw als "Jugend" hier in de buurt komt, ga ik er heen, we moeten er samen over kunnen praten! (...) Ton, je bent pas 20! En aan het echte leven ben je nog niet eens begonnen! (...). En Ton van Haaren [1x met achternaam geduid in zijn eigen brief]: "Ja, eigenlijk ben je ongehoorzaam geweest Magda, door me tóch te schrijven - niet zo zeer door dat kleine briefje, maar door je opstellen te sturen. En toch vind ik 't zo fijn!! 'k Heb er gisteravond van genoten. (...). Magda, ik wou dat ik je meer kon geven dan woorden alleen. (...) Zeer bedankt voor je lading papier, ik kan nu voorlopig weer voort (...). Van de week had ik een aardige droom en zal 'm laten volgen zoals ik hem noteerde [gevolgd door een beschrijving van de droom gedateerd 29 februari]." In een brief uit Boskoop van 5 maart 1944, vertelt Ton aan Magda over zijn moeilijke thuissituatie. "M'n vader vertelde me in 't kort gezegd 't volgende: hij hield al meer dan 15 jaar van 'n andere vrouw, die 'm begreep. Om ons een gelukkige jeugd te geven hielden ze 't verborgen en gingen ze niet uit elkaar, doch hij was van plan spoedig dit huis te verlaten om z'n laatste levensjaren gelukkig te zijn. (...) Maar wat de toekomst ook zal brengen, we zullen de werkelijkheid moedig onder de ogen zien, alles zal komen zoals het komen moet, het is Allah;s wil! (...) Enfin, denk er om dat je me steeds adresseert: TvH p/a F. Fopma Rijneveld 37 Boskoop dan komt 't altijd goed terecht." (totaal 2)
  Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS 

Bekijk favorieten