U bent niet ingelogd inloggen of aanmelden.
mijn biedingen - 0 - of favorieten - 1 -

Aankomende Veiling - open voor biedingen -

Resultaten

Resultaten

veiling / Veiling 23, deel I. Kinderboeken, Literatuur, Oude Boeken, Manuscripten, Amsterdam, Topografie. / 280-324 Manuscripten
[285] [286] [287] [288] [289]
kavel: 287 verkocht € 190.00

[Gustave de Smet en omgeving] 8 items: (1) Brief in pen en inkt door Léon de Smet,

gericht aan "Beste Gust" [Gustave de Smet], bifolium met 4 beschreven zijden van 14,6 x 11 cm., met adres "52 Redcliffe Road South-Kensingtin S.W. 10 Londres" en gedateerd "20-6-17", opgevouwen in (vrijwel zeker niet origineel maar wel precies passend) gezegeld en afgestempeld envelopje gericht aan "Den Heere Gustave de Smet, Torenlaan Laren N.H." en met gegevens van afzender "Send by Permeke Dunster College Chardstock Devon" (aankomststempel Laren gedateerd 29 VIII 17).
Theoretisch is het mogelijk dat het envelopje wel origineel is, omdat de Belgische schilders, naar Engeland gevlucht vanwege de Eerste Wereldoorlog, aldaar zeer nauw contact met elkaar onderhielden. Het envelopje heeft aan één zijde de sticker "Opened by censor 834". Zeer interessante brief van kunstschilder Léon de Smet (1881-1966) aan zijn broer Gustave de Smet (1877-1943), eveneens kunstschilder. Léon de Smet was in Engeland zeer succesvol. "Beste Gust. Het heeft ons allen gespeten geen werk van u te hebben ontvangen, nogmaals is er eene nieuwe tentoonstelling geopend met enkel zeer goed werk, waar vooral Permeke prachtig werk laat zien (...). De tentoonstellers zijn De Bruycker, Van de Woestijne, Jefferys, Permeke, De Smet, Romier, De Sadeleer, De Launois, Ensor, Daye, Rousseau, Minnem Fabrym Van Rijsselberge, Paulus en Domay." In de brief is voorts op ongunstige wijze sprake van Lambotte en Opsomer ("voor wat de artiesten betreft van Holland"), die blijkbaar Gustave de Smet niet hebben uitgenodigd in te zenden voor de tentoonstelling. Léon vervolgt: "Nu in elk geval is het toch jammer dat ge me niet al lang wat van uw werk hebt gestuurd. Ge moet ze toch enkel maar oprollen en in een koker steken voor het overige zorg ik wel zelf. Doet dat, kerel ik zal ze altijd toch weten tentoon te stellen (...)". Léon wenst voorts "hier toch eens te zamen rond te zwalken hé" en wat foto's te ontvangen, en spreekt de angst uit dat Firmin [de zoon van Gustave] hem zou vergeten. Met nog 5 andere, w.o. een brief aan "Beste Arthur" gesigneerd "Octave & Bella" en gedateerd "Bussum, Wichmanlaan 22-20-1917": "Doe al het mogelijke om het mijn jong vriendje, Firmin de Smet, zoo gemakkelijk mogelijk te maken, Hij is van een zwakke constitutie dus zorg voor hem". Voorts een ongedateerd briefje gesigneerd "André" [de Ridder?] gericht aan "Beste Gust", en een liefdesbriefje gericht aan "Liefste Firmin" , gedateerd "Oudewater 14 juli 1918" en twee letterdruk uitnodigingskaartjes voor een tentoonstelling van Gustave de Smet en Fritz v.d. Berghe. (totaal 8)
  Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS 

Bekijk favorieten