U bent niet ingelogd inloggen of aanmelden.
mijn biedingen - 0 - of favorieten - 0 -

Resultaten

Resultaten

veiling / Veiling 23, deel I. Kinderboeken, Literatuur, Oude Boeken, Manuscripten, Amsterdam, Topografie. / 280-324 Manuscripten
[298] [299] [300] [301] [303]
kavel: 300 verkocht € 3400.00

[Spanje. Carta executoria hidalguia 1593] "Sobre Carta de una carta ex.a. hidalguia

Apedim.o. de Juan de Escobar de Mendoça (...)". "Al nuestro justicia mayor, y a los del nuestro conssejo pressidente y oidores de las nuestras audiencias alcaldes, alguaciles de la nuestra cassa y corte y chancillerias, y á los conseja assistente, gobernadores, corregidores, jucces alcaldes (...)." Manuscript in keurig leesbare hand op perkament, aan het einde gedateerd "Granada, a veynte y un dias del mes de henero de mill & quin. [quinentos] .e noventa y tres anas" (1593), bestaande uit 144,(1) tweezijdig beschreven perkamenten bladen, met versierde en met goud gehoogde gekalligrafeerde aanhef van koning Filips II van Spanje (1527-1598) en met 32 grote initialen (en 1 kleinere) in gouache en goud waarvan één met schitterend miniatuurportret van Filips II (?), oorspronkelijk (in Granada vervaardigd) zeer rijk verguld kalfsleer (fanfareband) over kartonnen platten (met gebruikmaking van ouder manuscript materiaal op papier), alle sneden verguld, 32,5 x 23 cm.
Bij de voorsnede is het boek aangetast door water, met sporen door het hele boekblok, maar slechts op enkele plaatsen met aantasting van de tekst of initialen (erger aan het begin en het einde). Het eerste blad met de opdracht en het familiewapen zijn wat uitgelopen (ook op het tegenoverliggende blad) en de zijden bescherming van het familiewapen heeft wat afgegeven. Beide platten en perkamenten schutbladen zijn aangetast/ beschadigd door het vocht, de bindlinten ontbreken. Vergelijk Egerton 3296 voor een vergelijkbaar document en band uit 1597 in de British Library. De Carta executoria was een document uitgevaardigd in naam van de koning om de adellijke status van een burger te bevestigen. Onze Carta werd geschonken door koning Filips II van Spanje (1527-1598) op de genoemde datum aan Juan de Escobar de Mendoça. Ons exemplaar heeft voorin tussen twee rood zijden beschermvellen ingeplakt, een prachtig groot heraldisch wapenschild (30,5 x 20,4 cm.) van de familie Mendoza (de onderste helft van het wapen niet door ons geduid), en heeft (uitzonderlijk genoeg) het loden grootzegel van Filips II (in uitstekende staat) nog aangehecht met het oorspronkelijke, veelkleurige koord. Het manuscript is op verso van blad 144 in pen gesigneerd door 3 alcaldes: Diego Mesia de Frias, Diego Lucio Luzero en Alonso de Eraso. Op de keerzijde van de aanhef is de contemporaine handtekening van Diego de Torres aangebracht. De laatste drie pagina's zijn (contemporain) in een ander handschrift en elk gesigneerd, vermoedelijk een goedkeuring door de notaris. Voor een Carta executoria hidalguia is dit een uitzonderlijk voorbeeld door het grote aantal bladen en het aangehechte zegel. Vanwege de beschadiging aan de rand van het voorplat is goed te zien dat het karton van het plat bestaat uit een grote hoeveelheid op elkaar geplakte oudere manuscriptbladen, die nader onderzoek verdienen. Boekbinders gebruikten bij het maken van nieuwe boekbanden eeuwenlang standaard ouder, overbodig geworden materiaal, dat bij restauratie van boekbanden in onze tijd vaak tot verrassende vondsten heeft geleid.
  Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS