U bent niet ingelogd inloggen of aanmelden.
mijn biedingen - 0 - of favorieten - 1 -

Resultaten

Resultaten

veiling / Veiling 23, deel I. Kinderboeken, Literatuur, Oude Boeken, Manuscripten, Amsterdam, Topografie. / 280-324 Manuscripten
[300] [301] [303] [304] [305]
kavel: 303 verkocht € 120.00

[Archief Wim Beeren] Archiefje Culturele Stuurgroep op uitnodiging Beatrix en Claus,

1972-1975, bestaande uit ca. 20 originele brieven w.v. één ondertekend door prinses Beatrix, verder op enkele na door de particulier secretaris van Beatrix en Claus, Mr. J.T. Warmenhoven, alle gericht aan Wim Beeren, voorts meerdere getypte/ gekopieerde documenten zoals lijsten van genodigden voor gesprekken op kasteel Drakensteyn/ Paleis op de Dam, notities n.a.v. zulke gesprekken, een "kroniek van een initiatief" door Huub Oosterhuis (4 p., geniet), "persoonlijke kanttekeningen naar aanleiding van de discussiestukken" door Jan Kassies (2 p., geniet), een secuur uitgeschreven verslag van een vergadering (18 p., geniet), een soortgelijk verslag over het hele proces (28 p.), een kritisch stuk van Lambert Tegenbosch over Rudi Kousbroek (2 p., geniet), "De fundamenten van een cultuurbeleid" door Peter Struycken (3 p., geniet) en enkele andere verslagen en inhoudelijke stukken.
Zeer interessant archiefje, dat een uniek inkijkje geeft in deze bijzondere culturele stuurgroep. "In 1972 kwam op uitnodiging van prinses Beatrix en prins Claus een culturele stuurgroep tot stand, die geacht werd te discussiëren over betekenis van de kunst in de maatschappij van toen. Wim [Beeren] schreef het discussiestuk (...)." (Henk van Os, Zien is genoeg (2009)). Aan de stuurgroep werkten, gezien de lijsten van genodigden, niet de minste personen mee, zoals Adriaan Morriën (literatuur), Hans van Manen (theater), Ad Dekkers, Jan Dibbets, Ger van Elk (beeldende kunst), Ton de Leeuw (muziek) en Wim Beeren, Rudi Kousbroek en Jean Leering (het culturele leven in het algemeen). "Hoe het allemaal begonnen is, weet niemand meer precies. Zeker is, dat Beatrix, de kroonprinses en haar echtgenoot Claus van Amsberg, bewoners van Kasteel Drakensteyn, en aldaar in de jaren 1968-1975 gastvrouw en gastheer op vele culturele bijeenkomsten, aanvankelijk geen vastomlijnd gericht plan voor ogen stond op het terrein van kunstbevordering, en zeker niet op dat van wat men in Amerika "campaigning" noem, werven om stemmen, om populariteit. Veeleer lijken de gebeurtenissen op Drakensteyn, van welke in de nu volgende bladzijden verslag wordt uitgebracht, hun oorsprong te hebben in zeer uiteenlopende impulsen van verschillende mensen." (begin van het uitgebreide verslag van 28 p.). Dit verslag was volgens Andere Tijden, aflevering "Beatrix en de kunst" (online beschikbaar) een vertrouwelijk rapport opgesteld door Hella Haasse ("Het boekje is er ook nooit gekomen, de "stuurgroep" kwam nooit verder dan de niet uitgegeven kroniek van Hella Haasse"). Lambert Tegenbosch: "De beweringen van Rudi Kousbroek zijn als beginsel van opvoeding gevaarlijk, daarbij ongeduldig en mee ten gevolge daarvan raken ze de werkelijkheid niet".
  Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS 

Bekijk favorieten