U bent niet ingelogd inloggen of aanmelden.
mijn biedingen - 0 - of favorieten - 0 -

Resultaten

Resultaten

veiling / Veiling 23, deel I. Kinderboeken, Literatuur, Oude Boeken, Manuscripten, Amsterdam, Topografie. / 280-324 Manuscripten
[313] [314] [315] [316] [317]
kavel: 315 verkocht € 2200.00

[Tweede Wereldoorlog] Uitgebreid persoonlijk archief van vice-consul Aratoon Zorab

Van oorsprong Armeniër, geboren te Soerabaia op 27 augustus 1923, emigreerde later naar Nederland. Tijdens de oorlog onderbrak hij zijn studie rechten in Leiden om via Spanje te vluchten naar Engeland. Na de oorlog was hij werkzaam bij de krijgsraad in Indonesië. In de jaren 50 werkte Zorab als attaché voor de Nederlandse ambassade in Tokio en als vice-consul voor het consulaat in Kobe. Zijn levenslange interesse in Japan is bijzonder gezien zijn historie in Indonesië. In 1967 trouwde Zorab met jeugdvriendin Christina Zietse (zie kavel 316). Zorab overleed in 1973/1974 in Den Haag.
Archief bestaande uit: (1) Dagboeken en aantekeningen, gedateerd 1939-1946 en 1955-1960 met uitgebreide passages over o.a. de bombardementen in Den Haag: "Ik begaf me op 't dak en keek van aldaar. We zagen gr(ote) D(uitse) vliegtuigen vrij dicht over ons dak vliegen, uit één D vliegtuig een stuk geschoten werd dat door de lucht dwarrel(d)en in één der tuinen van ons nabijheid viel", 1940; de uitbraak van de oorlog; de keuze om in 1943 Nederland te verlaten en via Spanje naar Engeland te ontsnappen met uitgebreide toelichting van de voors en tegens: "Om de grens te overschrijden en mij in den vreemde te begeven (...) I De zucht naar avontuur (...) II Ter ontwijking van de "Arbeitseinsatz""; de hechtenis van ca. een maand in het concentratiekamp Miranda de Ebro, Spanje, okt.-nov. 1943: "Het concentratiekamp telt 30 woonbarakken, die administratief onder leiding staan van 3 cabos generales, zelf geïnterneerden (...). De kwalijke geruchten duren voort. Het schijnt dat het moeilijk is om ons eruit te krijgen. Gisteren is de Engelse militaire attaché op bezoek geweest"; zijn reizen als oorlogsvrijwilliger van Engeland naar Brisbane en Java; zijn werk en verblijf in Japan en over andere levenservaringen. Zorab beschrijft op een rationele wijze zowel zijn eigen gedachten als de politieke omstandigheden (in totaal 23 dagboeken + aparte aantekeningen); (2) Brieven van familie en vrienden aan Zorab in de jaren 1933-1949, waaronder enkele brieven uit de tijd dat Zorab bij parket auditeur militair bij Temporainen Krijgsraad te Jakarta werkte: "Zo ook hier ben ik bezig het Nipponsche legerbestuur te bestuderen met het ook daarop ben ik sedert Dec. begonnen een verzameling aan te leggen (...) ben ik nog steeds bezig dagelijks tientallen nieuwe karakters te memoriseren. Een interesse die op een paar excepties na niemand begrijpt", 1947; (3) Studiemateriaal, het proefschrift en bul met zegel; (4) Persoonlijke en zakelijke correspondentie over Zorabs werk voor Nederlandse Ambassade. Tussen de passages over zijn werk schrijft Zorab met enorme belangstelling voor de Japanse cultuur, het landschap en de mensen: "Vandaag een drukke dag. De delegatie Jaquet van Menrum is in den weer. Vanmiddag was er een persconferentie in de eetkamer van den ambassadeur. Ik stond achter den ambassadeur om dezen bij te springen indien er in het Japansch (...) werden geantwoord"; (5) Persoonlijke en zakelijke correspondentie van werk als juridisch adviseur bij Nedeco tot ca. 1973; (6) Enkele aparte objecten m.b.t. het professionele leven van Zorab, o.a. boeken, foto's en filmrollen.
  Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS