U bent niet ingelogd inloggen of aanmelden.
mijn biedingen - 0 - of favorieten - 0 -

Resultaten

Resultaten

veiling / 21 oktober 2014 / 730-797 Fotografie
[732] [733] [734] [735] [736]
kavel: 734 € 9000 - € 15000

[Daguerre] Historique et description de procédés Daguerréotype et du Diorama,

par Daguerre, Peintre, inventeur du Diorama, officier de la Légion-d’Honneur, membre de plusieurs Académies, etc., etc. Parijs, Susse Frères, Éditeurs, Place de la Bourse, 31. Delloye, Libraire, Place de la Bourse, 13, 1839, op keerzijde van de franse titel het adres: "Paris, imprimé par Béthune et Plon", (4),79,(1),(2 "Catalogue des Sculptures"),(1 "L’Exposition (…)") p., met 6 gelithografeerde platen, contemporain verguld halfleer.

Gebonden met: Historique et description des procédés dy Daguerréotype et du Diorama, par Daguerre (…). Nouvelle édition, corrigée, et augmentée du portrait de l’auteur. Parijs, A, Giroux et Cie. (…), 1839, (4),76 pp., met gelithografeerd frontispiece portret en 6 platen.

Ad 1: Kleine scheur in titelpagina en in pagina 47-48, hapje uit blanke marge in pagina 49-50; enigszins roestvlekkig door het hele boekblok. Goed exemplaar, met achter pagina 62 ingebonden een contemporaine, handgeschreven aantekening (2 p.) "Notes sur les nouvelles boites à Jode" (met scheur en kleine beschadiging), waarin een verbetering van het proces wordt beschreven die Daguerre zelf bekend had gemaakt: "Monsieur Daguerre vient d’apporter à son procedé une grande amélioration (…)".

Zie de "Bibliography of Daguerre’s Instruction Manuals" door Beaumont Newhall: onze editie is daarin nummer 2! De voor verzamelaars onbereikbare eerste druk (volgens Newhall bekend in twee exemplaren, vrij recent werd een derde exemplaar geveild) van dit uiterst belangrijke "incunabel" op het gebied van de fotografie werd uitgegeven rond 20 augustus 1839. Onze editie - die op de titelpagina en de genoemde toevoegingen op het eind na identiek is aan die eerste druk - staat in de Bibliographie de la France op 14 september 1839. Het boek werd meteen een internationale bestseller, al in 1839 (het jaar waarin de ontdekking van het proces officieel bekend werd gemaakt) verschenen er niet alleen talloze Franse drukken maar ook vertalingen in het Engels, Duits, Zweeds en Spaans, in 1840 gevolgd door Italiaanse, Hongaarse en Poolse edities.

Het gedrukte adres op de keerzijde van de Franse titel in ons exemplaar is een zeer belangrijk punt van identificatie: de eerste, zoals gezegd ongelooflijk zeldzame druk werd ook door Béthune et Plon gedrukt en vervolgens waarschijnlijk afgekeurd. De drukker verzorgde daarna exemplaren voor diverse uitgevers, waarbij onze editie dus als eerste verscheen, slechts enkele weken na de allereerste druk. Maar een exemplaar van onze druk dat momenteel op internet wordt aangeboden, heeft op de keerzijde van de franse titel niet het adres van Béthune et Plon, maar wel op de achterzijde van het gedrukte omslag. Newhall noemt het bestaan van varianten niet in zijn bibliografie.

Ad 2: Newhall 8. Vage watervlek in buitenmarge en iets roestvlekkig door het gehele boekblok. Goed exemplaar, met - precies als in het eerstgenoemde boek en met identieke tekst maar in een andere hand - achter pagina 62 ingebonden een contemporaine, handgeschreven aantekening (2 p.) "Notes sur les nouvelles boites à Jode" . Tevens is een contemporain handgeschreven briefje ingebonden na pagina 66 met tekst in het Frans, het begin daarvan vrij vertaald: "Mr. Prechtl, directeur van het polytechnisch instituut van Wenen, gaf mij een manier door om daguerrische beelden ["les images dagueriennes"] te fixeren. Het procedé bestaat eruit de plaat onder te dompelen in een hydro-sulfaat-ammoniak oplossing, een minuut ondergedompeld te laten en vervolgens af te spoelen in een bad met schoon water (…)."

Ad convoluut: twee zeer vroege edities in één band, duidelijk oorspronkelijk het eigendom van een vakgenoot en misschien zelfs een kennis van Daguerre.
  Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS