U bent niet ingelogd inloggen of aanmelden.
mijn biedingen - 0 - of favorieten - 0 -

Huidige Veiling - gesloten voor biedingen -

Resultaten

Resultaten

veiling / 10 juni 2015 / 1200-1257 Topografie Nederland
[1200] [1201] [1202] [1203] [1204]
kavel: 1202 verkocht € 3000.00

[XVII Provincien] M.Z. [= Martin Zeiler] Germaniae-Inferioris vel Circuli-Burgundici

das ist Beschreibung und Abbildung der Frnembsten rter in den Niderlndischen XVII Provincien oder Burgundischen Kraijsse. Franckfurt am Main, Caspar Merian, z.d. (1659), (6),3-283,(20 index p.), met gegraveerde titel en talloze gegraveerde dubbelpagina kaarten van de provincies, (uitslaande) profielen en (dubbelpagina) plattegronden van de steden, contemporain kalfsleer, vergulde, geribde rug met marokijnen titelschildje, folio.
Goed exemplaar, compleet volgens de bindersindex. Boekblok met kleine defecten (bijv. hier en daar vaag water- of roest vlekkig); band wat sleets aan hoeken en rugeinden, bovenscharnier kwetsbaar. Met oude eigenaarsnaam "Obermller 1783" op vrij schutblad.

Bevat schitterende groot uitslaande profielen van Amsterdam (linkermarge iets kort afgesneden), Rotterdam en Leiden (alle ca. 20 x 65 cm.), dubbelpagina profielen van Antwerpen, Bergen op Zoom, Brugge, Brussel, Deventer, Gent, Groningen, Leeuwarden, Mechelen, Middelburg, Nijmegen, Utrecht etc., dubbelpagina kaarten van de 17 provincin samen en alle provincies apart en vele (dubbelpagina) plattegronden van alle belangrijke steden.

De eerste druk van deze rijk gellustreerde beschrijving van de 17 Nederlandse Provincin verscheen in 1654. Van de in 1659 verschenen tweede druk zijn twee varianten bekend met gelijk aantal pagina's en illustraties maar met iets verschillende gegraveerde titelpagina's en diverse kleine verschillen in de tekst en houtgesneden ornamenten. Onze variant is die met de korte titelpagina en de bindersindex waarin onterecht gevraagd wordt om een plattegrond van Lille tegenover pagina 181. In onze index en in het door Google gedigitaliseerde exemplaar is deze plaat in de index met de hand doorgestreept. Verwarrend genoeg heeft het Google-exemplaar wl een plattegrond op de aangewezen plek, maar deze is afkomstig uit een ander werk. Bij de variant met de langere titelpagina is in de index de plattegrond van Lille weggelaten, zodat deze variant waarschijnlijk later in het jaar 1659 verscheen dan onze variant.
  Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS