U bent niet ingelogd inloggen of aanmelden.
mijn biedingen - 0 - of favorieten - 0 -

Resultaten

Resultaten

veiling / 2 december 2015 / 850-912 WOII
[897] [898] [899] [900] [901]
kavel: 899 € 150 - € 300

[N.S.B.] Typoscript N.S.B. bestellijst propagandamateriaal.

"Boeken, brochures, foto's, kenteekens, vlaggen enz. uit voorraad van den Dienst materiaal van Afdeeling III Propaganda van het Hoofdkwartier der Nationaal-Socialistische Beweging in Nederland. Maliebaan 29 Utrecht." Gestencild typoscript, ongedateerd (ca. 1941), 16 p., A4 formaat (nietje ontbreekt in linkerbovenhoek).
Zeer bijzonder, compleet overzicht uit de eerste hand van de propaganda-middelen van de N.S.B., inclusief bestelnummers beginnend bij 1001 en eindigend bij 7603, en de prijs van elk item. Op pagina 16 wordt de lijst afgesloten met de zin: "het komt voor, dat een of meerdere nummers door materiaalschaarste niet leverbaar zijn." Aan de hand van de titels van de hoge bestelnummers van de boeken is met behulp van PiCarta vast te stellen dat de lijst dateert van ca. 1941. De lijst is vrijwel zeker niet officieel uitgegeven (niet in PiCarta).

Het ongelooflijke overzicht bevat op p. 1-7 boekuitgaven, geordend in (kleine) uitgaven van N.S.B.'ers zelf (Mussert, Van Genechten, Roskam), "Boeken" (Lindeman en Hitler's Mein Kampf in 2 verschillende edities, met f.4,70 en f.5,80 behorend tot de duurste boeken), "Kleine uitgaven van anderen" en "Uitgaven van anderen boeken", "Vertalingen" en Zang en muziekboeken". Op pagina 8 staan vier tijdschriften genoemd, w.o. Sibbe en Volk van Nederland, pagina 9 en 10 zijn gewijd aan de relatief dure grammofoonplaten (bestelnummer "N.S.B. 1001-1007", titels als "Dietschland, ontwaak!" en "Zwart-Rood, waai uit nu!"). Op pagina 11 zijn de - alleen met bewijs van een hoog geplaatste functionaris verkrijgbare - kenteekens en onderscheidingstekens onder elkaar gezet, hieronder bijvoorbeeld "Wolfsangel"-juwelen, met de notitie dat "den Leider" deze heeft gereserveerd voor de W.A."

Een zeer interessante lijst is die van de propaganda-foto's met de bestelnummers 7001-7603, p. 12-14 [zie ook het voorgaande kavel]. Elke foto was verkrijgbaar in tot wel 8 verschillende formaten, bijvoorbeeld "Leider in burger", "Leider staande", Leider zittend" en "Leider in armstoel" en dezelfde maten en typen portretfoto's van Van Geelkerken, Woudenberg, Zondervan, Feldmeyer, Rost van Tonningen, Goedewagen, Van Genechten, Hitler, Mussolini en Franco. De lijst geeft op pagina 15 een overzicht van de vlaggen, (tafel)vaantjes, boekenleggers, fietswimpels, autowimpels etc., waarbij de katoenen N.S.B.-vlag van 300 x 450 cm. met een prijs van f.51,50 het duurste item van de hele lijst is. De lijst wordt afgesloten met een overzicht van verkrijgbare vlaggenstokken.
  Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS