U bent niet ingelogd inloggen of aanmelden.
mijn biedingen - 0 - of favorieten - 0 -

Huidige Veiling - gesloten voor biedingen -

Resultaten

Resultaten

veiling / Veiling 21, deel I. Kinderboeken, Literatuur, Oude Boeken, Manuscripten, Amsterdam, Topografie en Atlassen / 700-746 Topografie Nederland
[741] [742] [743] [744] [745]
kavel: 743 verkocht € 10000.00

[Omgeving Breda] Dirk Verrijk (1734-1786). 4 gezichten op dorpen bij Breda

(1) Het dorp Groot Zundert, van den oliemolen te zien; (2) Het dorp Etten met deszelfs raadhuis; (3) Het dorp De Leur, van den Rietdyk te zien; (4) Het dorp Rysbergen. Tekeningen in gekleurde gouaches op geschept papier (31 x 47 cm), ca. 1778, met gezichten op de dorpen Groot Zundert, Etten, Leur en Rijsbergen, alle in de buurt van Breda. Elke tekening in mahoniefineer houten lijst (63 x 79 cm; ca. 1820?) achter glas, buitenste deel van het glas gelakt aan onderzijde in zwart met een brede gouden dubbele lijnborder (voor Etten een bredere enkele lijn), aan onderzijde vergulde lettering.
Vier fraaie grote gezichten op 4 dorpen, alle in de buurt van Breda in Noord-Brabant, getekend door de Haarlemse schilder Verrijk. Verrijk signeerde de tekeningen van Groot Zundert (r.o.) en Etten (l.o.), beide ook "del. ad viv.". Alle vier komen duidelijk overeen in formaat en stijl, vrijwel zeker gemaakt als een reeks. In ieder geval Etten met opschrift onderaan (ingelijst niet zichtbaar) met dezelfde titel maar in Romeinse kapitalen in een stijl uit omstreeks 1820. (1) Gezicht op Groot Zundert (tegenwoordig Zundert), met de Molenstraat vanaf de plek van de oliemolen (nu Molenstraat 125). Van de afgebeelde gebouwen is weinig tot niets overgebleven. (2) Gezicht op Etten (nu onderdeel van Etten-Leur) vanaf de Markt met het toen pasgebouwde stadhuis (1776) met rechts daarachter de kerktoren. Rechts op de voorgrond staat een prachtige herberg met trapgevel, "De Zwaan" (gebouwd ca. 1629), met een zwaan op het uithangbord. De drie gebouwen bestaan nog, de laatste als Restaurant De Zwaan. Het groen links is nog steeds vrij, maar de huizen links staan er niet meer. (3) Gezicht op Leur (nu onderdeel van Etten-Leur) vanaf de Rietdijk, ogenschijnlijk in oostelijke richting vanaf wat nu de Korte Brugstraat is, met aan beide kanten huizen met trapgevels en een weg die leidt naar een ophaalbrug over een kanaal (tegenwoordig een weg: Geerkade en Van Bergenplein) in het midden en rechts de Gereformeerde Kerk uit 1614 (nu het Trouwkerkje). De kerk staat er nog, maar er rest weinig tot niets van het overige. (4) Gezicht op Rijsbergen, waarschijnlijk richting het noordoosten vanaf de huidige Antwerpseweg. De kerktoren van de voormalige St Bavokerk (in de buurt van de locatie van de huidige katholieke St Bavo kerk) steekt boven de bomen uit rechts op de achtergrond. Van de afgebeelde gebouwen is weinig over, maar het tweede gebouw links op de voorgrond (met een hangbord met een koets, trapgevel niet zichtbaar vanaf dit zijaanzicht) is mogelijk het huidige Lunch Sport Cafe Rijsbergen, Antwerpseweg 8. Gezicht op Etten met enkele kleine restoraties lang randen, verder alle zeer goed. Fineer van de lijsten met enkele kleine schilfers en het glas voor Etten op een later moment vervangen, de gouden border en lettering verschillen ook iets van de overige 3; lijsten verder goed. (totaal 4)
  Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS