U bent niet ingelogd inloggen of aanmelden.
mijn biedingen - 0 - of favorieten - 0 -

Resultaten

Resultaten

veiling / Veiling 24, deel I. Kinderboeken, Literatuur, Oude boeken, Manuscripten, Kookboeken, Amsterdam, Topografie / 600-641 Gastronomie: kookboeken en menukaarten
[623] [624] [625] [626] [627]
kavel: 625 verkocht € 970.00

[Kookboeken] "Copien van recepten uit oude handschriften bij één verzamelt"

"Dezelve zijn hier in twalf [sic] afdelingen afgedeelt [sic], als volgt:". Manuscript kookboek/ receptenboek op handgeschept papier met gekroond Pro Patria watermerk, ca. 1800, titelpagina gevolgd door 19 p. index op de 12 afdelingen, gevolgd door 248 recepten op (168) p., contemporain halfleer, klein 4to formaat.
Mist bindlinten, band wat sleets, maar gezien het type gebruiksboek in voorbeeldige staat. Met achterin in potlood een (later toegevoegde?) datum 1741. Het watermerk is lange tijd in gebruik gebleven, wij vonden voorbeelden uit ca. 1750, maar houden onze datering voorzichtig. Een prachtig, betrekkelijk vroeg receptenboek, dat in zichzelf dus weer teruggrijpt op nóg oudere, wellicht verloren gegane receptenboeken. Van de twaalf afdelingen betreffen er negen de bereiding van voedsel, één om "ongemakken" te genezen, één om verfstoffen te bereiden en één voor diverse andere recepten. Bevat de volgende afdelingen: (1) "Van differente zoorten van gebak", met o.a. "Hobbelspäne", "Kolembijntjes", "Roye-letters", "Thee-letters", "Kreppes", "Waffelen", "Kruisbijentaart", "Studenten taart", "Kardemon letters", "Zuikerkoekjes te bakken" en "Utrechtsen heiligmaker"; (2) "Van de confituren", met o.a. "Aprekosen te confijten", "Orange snippers te confijten" en "witte queën te confijten"; (3) "Van de gelijen en diergelijke te berijden", met o.a. "Gelij van hertz hoorn", "Albessen te condressen" en "Pour blanc mangé"; (4) "Van de poddingen", met o.a. "Podding van rijst", "Podding van roggebrood", "Podding van appelen" en "Vermischillij podding"; (5) "Van de differente wijze om pap te koken", met o.a. "Kartheuzer pap", "Spansche pap" en "Crème de foëte"; (6) "Van dranken en elixers", met o.a. "Ipokras", "Limonade", "Engelsche Punsch", "Zutphens elixer", "Aprikosen of persiken in brandewijn te leggen", "Liqueur de framboises", "Bisschop" en "Stoughton"; (7) "Van vissen te bakken en te stoven, als mede om vis in te leggen zo als ook om raijous en zausen te maken", met o.a. "Om gestoofde vis of snoek met Enschovis zaus te berijden"; (8) "Van het inmaken of om iets te geen als een provisie kan worden bewaard", met o.a. "Komkommers in te maken", "Kwetsen in 't zuur te leggen" en "Champignons op azijn"; (9) "Van het inmaken van metworst en van leverworst", met o.a. "Saucise de bologne", "Roelade" en "Varkensworst"; (10) "Remedien om een en andere ongemakken te genezen", met o.a. "Recept voor dolle honden beet", "Iets tegen het schurbut", "Iets voor tantpijn", "Een recept tegen de kinder wormen"; (11) "Iets van de verwij, als: root, blauw, zwart en paars"; (12) "Om zijde stoffen te wasschen, pomades, en, schoen zwartsel te maken, en een recept om vliegen te vangen".
  Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS