U bent niet ingelogd inloggen of aanmelden.
mijn biedingen - 0 - of favorieten - 0 -

Resultaten

Resultaten

veiling / Veiling 23, deel I. Kinderboeken, Literatuur, Oude Boeken, Manuscripten, Amsterdam, Topografie. / 280-324 Manuscripten
[303] [304] [305] [306] [307]
kavel: 305 verkocht € 100.00

[Clermont] Jean Gaspar Decurio Pastor de Clermont (1ste helft 17de eeuw).

Manuscript, op bijna 300 tweezijdig vnl. in het Latijn en hier en daar in het Frans beschreven bladen genummerd 1-297, met op enkele plaatsen dateringen van 1639 tot 1646, hier en daar met kleine illustraties in pen en los ingelegde/ met marge ingeplakte (latere) beschreven velletjes, contemporain leer/ perkament, folio.
Het eerste katern is los en aangevreten in de hoeken. De nummering slaat hier en daar een nummer over. De band is sleets/ aangevreten en bindlinten ontbreken. Op de keerzijde van blad 281 en op blad 282 is een gedicht opgenomen, waarbij de eerste letters van elke zin samen de naam van de auteur vormen, zoals dat boven het gedicht staat uitgelegd: "Anagramma. Magister Ioannes Gaspar Decurio Pastor De Clermont." (links onder op blad 282 "(...) Lamberti 1639"). Vermoedelijk is Ioannes Gaspar, pastoor te Clermont, de auteur van het gehele werk. Op het achterplat is een gedateerde verwijzing naar het beroemde klooster te Cluny opgenomen: "1639. Sactissi Patri Benedict Cluni Monastior." Daaronder een korte tekst in het Frans gedateerd 1646. Het manuscript is samengesteld uit een grote hoeveelheid aantekeningen, wellicht bedoeld als misteksten, o.a. bij bijbelpassages uit Lucas, Matthëus, Korintiërs, Job etc. Bovenaan en tussen de alinea's zijn hier en daar een soort hoofdstuktitels of startzinnen genoteerd, zoals Pax nobis, Prima pax nostra, O misericordia dei, De oratione, Spiritus veritatis, Pax et animi tranquilitatis, De morte bonorum, De la vraye humilités, Des afflictions, La penitance, Pastor bonus, Eucharistia, Socratis (blad 59), Visitatio virginis, Cantique, Naym, De sancto Paulo en Passio Xi.
  Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS