U bent niet ingelogd inloggen of aanmelden.
mijn biedingen - 0 - of favorieten - 0 -

Resultaten

Resultaten

veiling / Veiling 23, deel I. Kinderboeken, Literatuur, Oude Boeken, Manuscripten, Amsterdam, Topografie. / 280-324 Manuscripten
[305] [306] [307] [308] [309]
kavel: 307 verkocht € 1000.00

Muhammad ibn Sulaymân al-Jazûlî (gestorven tussen 1465 en 1470). Dalâ’il al-Khayrât

of "manifestaties van weldaden", Noord-Afrikaans manuscript op Nederlands handgeschept en gepolijst papier, hier en daar met deel van watermerk in de vorm van het wapen van Amsterdam (zeer fijne constructie van het schepraam), ongedateerd maar vermoedelijk 17de-eeuws, bestaande uit 214 ongenummerde, tweezijdig en veelkleurig beschreven en/of gedecoreerde bladen, Mahgribi handschrift gerubriceerd in rood en goud, met vele rijk verluchte illustraties in rood, blauw en goud, gebonden in 19de-eeuws verguld en blindgestempeld marokijn, 8,5 x 9 cm.
De rijk verluchte bladen aan het begin zijn grotendeels beschadigd (vermoedelijk vanwege aan elkaar plakken), bij enkele katernen aan het eind is sprake van inktvraat (vermoedelijk een andere tekst, met ander handschrift en grotere bladspiegel); een deel van het boekblokje heeft wormgaatjes, het boekblok is hier en daar wat kort afgesneden, op enkele plekken met enig verlies van illuminatie. De omslagflap van het bandje ontbreekt. Prachtig voorbeeld van een pocket-formaat 17de-eeuws verlucht Arabisch handschrift. De illustraties beelden onder andere uit: (1) de Haram of Grote Moskee met de Ka'ba te Mekka en (2) de grafkamer van de profeet Mohammed en enkele van zijn gezellen in de Grote Moskee te Medina. De auteur Muhammad ibn Sulaymân al-Jazûlî was een Marokkaanse Sufi en leider van de berberstam Jazulah. Zijn werk geldt als één van de beste verzamelingen van gebeden en zegens voor de profeet Mohammed. Het standaardwerk werd vaak meegenomen op pelgrimstocht naar Mekka. De tekst is overigens in Saoedi-Arabië verboden vanwege de al te grote devotie voor de Profeet, heiligenverering is in strijd met de Wahhabitische islam.
  Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS