U bent niet ingelogd inloggen of aanmelden.
mijn biedingen - 0 - of favorieten - 0 -

Aankomende Veiling - open voor biedingen -

Resultaten

Resultaten

veiling / Veiling 21, deel I. Kinderboeken, Literatuur, Oude Boeken, Manuscripten, Amsterdam, Topografie en Atlassen / 350-360 Oude boeken voor 1600
[352] [353] [354] [355] [356]
kavel: 354 verkocht € 400.00

Het toonneel oft spiegel des aerdt-bodems,

waer in te sien is een breede verhalinghe van des menschen catyuicheyt. Ghemaeckt int Latijn door P. Boaystuau alias Launay, nu eerst wt de Latynsch ende Fransoysche tale over gheset door Theodorum Kemp in onse Nederl. sprake. Met een corte verclaringhe vande subtylheyt ende weerdicheyt des mensche. Amsterdam, gedrukt te Leiden door H.L. van Haestens voor Z. Heyns, 1599, (156) bl., contemporain overlappend perkament, 12mo.
Eerste katern losgaand en deels met verstevigingen in de benedenmarge; bovenste schutbladen en splitsels ontbreken en de rug is los van het boekblok. Zeer zeldzaam, 3 exemplaren in PiCarta. Ons exemplaar is bovendien een variant zonder gegraveerd titelvignet van het online gedigitaliseerde KB-exemplaar. Ook het exemplaar in de UB Leiden heeft de titelgravure. Een contemporaine eigenaar heeft de beschikbare ruimte in ons exemplaar benut voor zijn eigenaarsmerk in pen: "Det boeck hoort (...) Jan Thomase van Bruijnst (?)". Breugelmans, Leiden Imprints, p. 16; Doukas, Pierre Boaistuau, p. 167-194; Machiels B-750 (eerste editie); Moes/Burger IV p. 216/17. Zeldzame tweede Nederlandse druk (eerste: 1576) van Boaistuau's beroemde en gevierde Le théâtre du monde. Beïnvloed door Augustinus' De stad van God, analyseert het werk de ellende (ziektes, armoede, honger, voortdurende oorlogen van de 16de eeuw) van het menselijk leven, waarbij het theater als metafoor dient. Boaistuau meende dat deze ellende niet anders kon zijn dan ingegeven door de gramschap van God en bekritiseerde daarom de corruptie en decadentie van de mens.
  Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS   Highslide JS